Det betyr at fra 1. juli 2023 må man gjennomføre ombrukskartlegging ved de fleste rehabiliterings- og rive-prosjekter over 100 kvadratmeter, eller der riveavfallet overstiger 10 tonn. Du har faktisk ikke lov å gjennomføre de aktuelle søknadspliktige tiltakene uten å kunne fremvise en gyldig ombrukskartlegging.
Vi i Resirqel er eksperter på ombrukskartlegging, og har utviklet metoder som er i bruk og publisert av blant annet Sintef, Statsbygg og Grønn Byggallianse. Hos oss får du en effektiv kartlegging basert på lang erfaring og kunnskap om gjennomførbarhet. Vi tilbyr ombrukskartlegging som oppfyller TEK17, eller mer ambisiøse mål iht. F.eks. krav i BREEAM, FutureBuilt, eller interne målsettinger i prosjekt.
Ta kontakt her for en ombruksprat og et godt tilbud!
Lovpålagt krav om ombrukskartlegging i Tek17
Fra 1. juli 2023 må yrkesbygg og boligblokker ombrukskartlegges før riving.
En ombrukskartlegging er en oversikt over ombrukbare komponenter i et eksisterende bygg, og en vurdering av disse. Det er nå et lovpålagt krav gjennom Byggeteknisk forskrift (TEK), §9-7 å ombrukskartlegge søknadspliktige tiltak av en viss definisjon og størrelse. Kravet be innført fra 1. juli 2022 med en karensperiode på ett år.
Kapittel 9 Ytre miljø
§ 9-7. Kartlegging av farlig avfall, bygningsfraksjoner som må fjernes og materialer som er egnet for ombruk. Krav til rapportering
Veiledning til annet ledd
(3) For søknadspliktige tiltak nevnt i § 9-6 første ledd bokstav b til d skal det for eksisterende boligblokk og yrkesbygning kartlegges om noen av bygningsfraksjonene som skal fjernes, er egnet for ombruk. Det skal utarbeides en egen rapport fra ombrukskartleggingen.
(5) Rapporten fra ombrukskartleggingen skal minst inneholde opplysninger om
a. hvem kartleggingen er utført av
b. dato for kartleggingen
c. navn på kommune, gnr. og bnr.
d. byggeår og tidligere bruk, hvis dette er kjent
e. forekomsten av, mengden av og typen materialer eller bygningsfraksjoner egnet for ombruk, samt vurdering av restlevetid
f. opprinnelig byggevaredokumentasjon, hvis dette finnes
g. alle identifiserte materialer eller bygningsfraksjoner egnet for ombruk sammenstilt i en tabell i henhold til Norsk Standard NS 3451:2022 Bygningsdelstabell og systemkodetabell for bygninger og tilhørende uteområder.
Fra Direktoratet for byggkvalitet: