En ombrukshistorie: trevirket som ikke ville brennes

Før sommeren startet Oslo Byggentreprenør rehabilitering av taket i Akersveien 24 grunnet lekkasje. Under takpappen og rupanelen lå et originalt bæresystem bestående av firkantbjelker fra byggeår 1934. Der hadde de ligget godt beskyttet for vær og vind i 90 år, men sto nå ovenfor en uviss skjebne: ovnen eller ombruk.

Et annet sted i Oslo var MMW Arkitekter på leting etter ombruksmaterialer til sitt prosjekt: en pergola for Nabolagsfabrikk på Skøyen. Det var lagt ned mye arbeid, mange eposter var sendt og telefoner tatt, fordi MMW Arkitekter ville ha ombruksvarer og dette er ikke alltid så lett å få tak i dag. Først fant de kanalplastplater hos ombruksbutikken Ombygg som de kunne bruke som tak, men de trengte fremdeles trevirke i 5 meters lengde, som er en sjelden vare i ombruksverden. Derfor kontaktet MMW Arkitekter sine tidligere entreprenører, og Oslo Byggentreprenør hadde et prosjekt. Bjelkene i taket i Akersgata viste seg å være perfekte for pergolaen. Etter en kort befaring ble det avtalt at trevirket ble satt på pall, og kjørt til pergolaen.

Selv om konstruksjonstrevirket nå var på plass fysisk, så slutter ikke historien der, fordi et fantes ikke dokumentasjon på trevirket. Hvordan kunne en f.eks. vite hvor mye disse bjelkene tålte? Det finnes en etablert standard for visuell styrkesortering av trevirke, INSTA 142, men denne er basert på jomfruelig materiale. Altså trevirke uten spiker, skader og tørkesprekker. For å kunne ombruke trevirke måte det derfor resertifiseres etter en metode for returtre. Ett nytt hinder var påtruffet, men heldigvis fantes det også en løsning her.

Gjennom Nasjonal kunnskapsarena for ombruk, ledet av Sirkulær Ressurssentral, var det satt ned en arbeidsgruppe for å løse akkurat det. Hvordan resertifiserer vi trevirke for ombruk? Med Treteknisk og trebransjen ble det utviklet en bruksspesifikk produktdokumentasjon (BPD) for brukt konstruksjonsvirke. Men den krever bruk av INSTA 142, og i forbindelse med forskningsprosjektet SirkTre hadde Treteknisk utarbeidet en autorisasjon for visuell styrkesortering for trevirke etter INSTA 142 med innføring av styrkesortering av returtre, og de første uteksaminerte var klare våren 2023. En av de uteksaminerte var en ansatt i Resirqel, og med autorisasjonen i boks kunne konstruksjonstrevirket resertifiseres etter INSTA 142. Trevirket ble inspisert og etter noen enkle målinger ble trevirket resertifisert basert på den bruksspesifikke produktdokumentasjonen (BPD) utviklet gjennom kunnskapsarenaen for ombruk av bransjen og Treteknisk. Med tommel opp fra RIB i Multiconsult var konstruksjonstrevirket nå klart for sitt nye liv som bæresystem i pergolaen på Nabolagsfabrikken på Skøyen! Og hvis du er heldig, er det mulig du finner noe av overskuddstrevirket i Ombygg-teltet, klare for nye bærekraftige eventyr. Brennes skal det i alle fall ikke!

Neste
Neste

Ombruk av hulldekker